7 Voedseltips van het FAVV bij hete temperaturen

Zo organiseer je tijdens een hittegolf een etentje in alle veiligheid!

De zomer is de tijd van het jaar waarop iedereen volop probeert te genieten van de buitenlucht en de daarbij horende activiteiten. Eén van deze activiteiten is gezellig (buiten) tafelen. Er is echter een keerzijde aan deze zomerse medaille: hoge temperaturen zijn ideaal voor de ontwikkeling van allerlei micro-organismen zoals bacteriën. Ook andere ongewenste gasten zoals insecten genieten graag mee van een lekkere maaltijd. Zodat je etentje niet zou eindigen op een onaangename manier, geven we hieronder enkele tips over hoe je dit veilig kan laten verlopen: van boodschappen doen tot het opeten van de restjes.

Veilig en efficiënt je boodschappen doen

Tip #1: Neem een koeltas mee tijdens je winkelbezoek

Rekening houden met voedselveiligheid begint al bij de voorbereiding van je winkelbezoek. Neem bij warm weer een koeltas mee, bij voorkeur met een koelelement, voor producten die koel bewaard moeten worden.

Tip #2: Doe je boodschappen in de juiste volgorde – van droge voeding naar verse etenswaren

Loop tijdens je winkelbezoek eerst langs de rekken met niet gekoelde producten en droge voeding, daarna kies je verse groenten en fruit uit en dan pas het vlees, ​ vis of hun vervangers. Koop tenslotte je diepvriesproducten als laatste en plaats alle gekoelde producten in de koeltas. Zo blijven al je levensmiddelen fris en vers!

Groenten en fruit steek je best niet samen met vlees en vis om kruisbesmetting te vermijden. Vlees stop je best ook in een aparte winkeltas om dezelfde reden.

Het bewaren

Tip #3: Bewaar elk type voedingsproduct op de juiste temperatuur in de koelkast

Neem na het winkelen de kortste weg naar huis en scherm je boodschappen af van de zon, want in de auto kan het ook heel warm worden. Let er ​ goed op dat de koude keten niet onderbroken wordt, zeker bij warm weer. Dit wil zeggen dat je je levensmiddelen steeds koel moet houden en bewaren. Bij thuiskomst berg je de boodschappen direct op, plaats de gekoelde producten meteen in de koelkast of de diepvriesproducten in de diepvries.

Wist je dat de ideale temperatuur van je koelkast tussen de 1° en 4°C ligt? Die van je diepvriezer moet dan weer lager zijn dan -18°C.

Hieronder vind je een overzicht van de temperaturen voor elk type voedingsproduct en op welke plek in je koelkast je die het beste bewaard. De temperatuur in de koelkast is namelijk niet overal gelijk: meestal bevindt de koudste zone van je koelkast zich onderaan, net boven de groentelades. Opgelet: niet elke koelkast werkt op dezelfde manier. Een thermometer kan je helpen de correcte temperatuur af te lezen. De gewenste bewaartemperatuur staat ook op de verpakking van producten, dus vergeet deze zeker niet na te kijken.

Printversie

Tip #4: Bewaar voeding of restjes in afgesloten doosjes

Zo voorkom je dat rauwe voeding en bereide maaltijden met elkaar in contact komen. Waarom is dit zo belangrijk? Rauwe voeding (groenten, fruit en zeker vlees en vis) kunnen bacteriën bevatten. Tijdens het bewaren kunnen deze bacteriën overgedragen worden naar andere levensmiddelen in je koelkast. Met een afgesloten verpakking zorg je ervoor dat dit niet gebeurt.

Het (voor)bereiden

Tip #5: Sommige gerechtjes kan je op voorhand klaarmaken, andere voeding mag pas net voor het serveren uit de koelkast worden gehaald

Een etentje vraagt natuurlijk wat voorbereidingswerk. Vooral side dishes worden graag op voorhand klaargemaakt. Als je slaatjes, pasta’s, vleesbereidingen of desserts op voorhand klaarmaakt, plaats deze dan direct in de koelkast. Zo krijgen bacteriën alvast geen kans om zich te ontwikkelen.

Verder is het belangrijk om rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis gescheiden te houden. Voor rauwe producten gebruik je telkens andere messen, vorken en snijplanken, of maak je ze na elk gebruik goed schoon.

Vlees en vis die à la minute op de barbecue worden gebakken, haal je pas uit de koelkast net voor je ze gaat grillen.

Aan tafel!

Tip #6: Vul je gerechten aan i.p.v. alles in één keer op tafel te zetten

Natuurlijk wil je graag uitpakken met al het lekkers dat je hebt klaargemaakt voor je gasten. Maar let op, zowel de warme temperaturen, bacteriën, ​ insecten en andere beestjes zouden je kookprestatie al snel teniet kunnen doen. Een koud buffet vul je dus beter verschillende keren aan, in plaats van alles in één keer op tafel te zetten.

Tip #7: Wat met restjes?

Een etentje in de zomer draait vooral om gezelligheid en samenzijn. Vaak blijf je de hele middag aan tafel zitten, maar wat doe je ondertussen met het eten dat op tafel staat? Gerechten laat je best niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur op tafel staan. Buiten is het nog warmer, dus is het aangeraden om na de maaltijd de restjes meteen te verzamelen en deze in afgesloten doosjes in de koelkast te plaatsen.

Hélène Bonte

Woordvoerster, FAVV

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FAVV

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant. Dit doen we tevens door middel van preventie en sensibilisering.