Back to school - Er bestaan heel wat mythen over voeding op school, tijd voor het FAVV om deze te ontkrachten!
Soep klaargemaakt door oma, groenten uit de moestuin van de school, een verjaardagstaart voor de hele klas,… mag dat?
De aankoop van nieuw schoolmateriaal, het hernieuwen van de abonnementen voor het openbaar vervoer, de inschrijvingen van buitenschoolse activiteiten, … de to-dolijst aan de vooravond van het nieuwe schooljaar is best lang. Ook wordt het stilaan tijd om na te denken over hoe je kinderen hun lunchpauzes zullen doorbrengen, welke traktatie je meegeeft voor de verjaardag van je kind en wat er wordt geserveerd op het schoolfeest. Het FAVV staat aan je zijde met enkele belangrijke tips!
De lunchpauze: een schoolmaaltijd of een huisgemaakt lunchpakket
Als je ervoor kiest om je kind in te schrijven voor de schoolmaaltijden is het belangrijk om de school op de hoogte te brengen indien je kind een voedselallergie of -intolerantie heeft. Zelfs indien je de school hierover de voorgaande jaren al hebt ingelicht, is een kleine reminder aangeraden. De medewerkers die instaan voor de maaltijden kennen de ingrediëntenlijst en kunnen dus vertellen of je kind het gerecht al dan niet mag consumeren.
Indien je kiest voor een huisbereide lunch (boterhammen of salades) wees je er dan van bewust dat een brooddoos die op kamertemperatuur wordt bewaard, een broeihaard kan zijn voor bacteriën. Zeker wanneer het warm weer is, is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Sommige voedingsproducten zijn namelijk gevoeliger aan hogere temperaturen en kunnen in het ergste geval zorgen voor een voedselvergiftiging.
- Boterhammen of salades met americain, hesp, tonijn, garnalen, rauwe groenten,… worden best in de koelkast bewaard (met een maximumtemperatuur van 4°C) tot aan de lunchpauze. Vergeet zeker niet om de brooddoos te labelen met de naam van je kind en de datum. Op die manier kan men een oogje in het zeil houden zodat er geen broodtrommels achterblijven en bederven in de koelkast. Het FAVV raadt de scholen dan ook aan om waar mogelijk een koelkast te voorzien voor de lunchpakketten van de leerlingen.
- Niet alle scholen hebben de mogelijkheid om een koelkast ter beschikking te stellen. In dat geval kan een koeltas met koelelementen een oplossing zijn. Je kan ook wat ijsblokjes in een zakje bij de brooddoos stoppen zodat de maaltijd koel blijft.
- Als je niet beschikt over bovenstaande mogelijkheden, raden we je aan om voor ander beleg te kiezen dat minder gevoelig is aan hoge temperaturen. Voorbeelden zijn hardgekookte eieren, gedroogde ham, tapenades, harde kazen, confituur of honing,…
Een traktatie voor een verjaardag of een zelfgemaakte soep voor de leerlingen uit de klas, uiteraard mag dat!
Een oma die een lekkere soep klaarmaakt voor de klas van haar kleinkind, het oudercomité dat de hapjes voorziet op het schoolfeest, een zelfgemaakte traktatie voor de verjaardag van je kind,... Het zijn allemaal klassieke voorbeelden van hoe wel eens eten wordt klaargemaakt door mensen die niet behoren tot het keukenpersoneel van de school. Als dit occasioneel gebeurt, hoef je alleen maar rekening te houden met de goede praktijken en tips die het FAVV in haar brochure geeft, en that’s it! Aan de andere kant, als er regelmatig wordt gekookt, nemen deze mensen de rol van huiskok op zich, en dan gelden er specifieke regels. Het FAVV heeft een nieuwe brochure ontwikkeld om je op weg te helpen.
Een eigen moestuin of kippen houden op school?
Heeft je school een kippenren of een eigen moestuin? Je mag zeker de eieren en producten uit je moestuin gebruiken, mits enkele voorwaarden. Zo moet je het kippenhok proper houden, moet je dagelijks de eieren rapen, de vuile eieren proper maken met een droge spons of handschoen (niet met water!) en de eieren in de koelkast bewaren, maximaal 28 dagen. Gebruik de groenten en het fruit uit de moestuin zo vers mogelijk. Was ze enkel met drinkbaar water.
Controles en gratis opleidingen door het FAVV
Wanneer maaltijden op school worden aangeboden en/of ter plaatse klaargemaakt, moet de school gekend zijn bij het FAVV. Op die manier kan het FAVV reageren wanneer zich een incident zou voordoen, of dit probleem zich nu op het niveau van het schoolrestaurant bevindt of ergens anders in de voedselketen (bv. bij de leverancier). Een schoolrestaurant wordt om de 2 tot 4 jaar gecontroleerd door het FAVV, afhankelijk of de maaltijden ter plaatse worden bereid of niet. In 2022 voerde het FAVV 1.305 controles uit bij schoolkeukens, slechts in 1,2% van de gevallen werd een PV uitgeschreven.
Naast deze controles speelt het FAVV ook een belangrijke rol op het vlak van preventie, opleiding en sensibilisering rond gezondheidsrisico’s. We geven gratis opleidingen aan medewerkers van grootkeukens over veiligheid, hygiëne, etikettering, traceerbaarheid en allergenen. Daarnaast bestaat er ook een e-learning voor medewerkers uit horeca & grootkeukens die thuis op het eigen tempo kan gevolgd worden.
“Voedselveiligheid is een zaak van iedereen. Dankzij deze goede praktijken en de nauwe betrokkenheid van het FAVV bij de scholen kunnen leerlingen, ouders en leerkrachten zich met een gerust gemoed op hun werk concentreren. Ik wens al onze leerlingen en hun leerkrachten een goede start van het nieuwe schooljaar!” David Clarinval, Federaal minister van Landbouw
Liesbeth Van de Voorde