Beats & bites om van te smullen? Het FAVV zet de toon!

Het festivalseizoen is in volle gang en dat betekent ook dat het FAVV een oogje in het zeil houdt. In 2019 zal het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen tientallen evenementen aandoen om ervoor te zorgen dat de bezoekers een heerlijke zomer beleven. En hoe zit het met de kampeerders? Voor hen heeft het FAVV concreet advies klaar om problemen te vermijden zodat ze ten volle kunnen genieten van het feest!

“Festivalsnacken” zonder zorgen

Hamburgers, frieten, falafel, veggie bowls….  Van dansen en feesten op een festival krijg je honger. Even bijtanken aan een van de vele food trucks, maar niet tegen elke prijs! Het is niet altijd even gemakkelijk om te zorgen voor een optimale hygiëne en een correcte bewaring van de ingrediënten voor jouw snack in een food truck of eetkraampje. Zeker niet wanneer dat zich in volle zon bij 35 graden op een festivalterrein bevindt! Daarom houdt het FAVV een oogje in het zeil: ze waken over de voedselveiligheid, controleren en adviseren indien nodig.

Tijdens de 1.058 controles die in 2018 bij uitbaters van mobiele eetkraampjes waaronder food trucks werden uitgevoerd, waren dit de drie meest voorkomende problemen:

  • Geen goede handhygiëne (geen plaats voorzien om handen te wassen met stromend drinkwater en zeep);
  • Slecht bewaard voedsel (slechte opvolging van de temperatuur);
  • Een gebrek aan informatie over de allergenen voor de consument.

Om professionals te helpen festivalgangers met een gerust hart van lekker eten te laten genieten, biedt het FAVV elk jaar gratis opleidingen aan. In 2018 organiseerde het Agentschap niet minder dan 379 sessies voor in totaal bijna 10.000 professionals. Informatie is ook beschikbaar in een speciale brochure, die kan worden gedownload op de website van het FAVV. In 10 jaar tijd heeft het FAVV zo meer dan 75.000 professionals gratis ondersteund!

Advies aan de hobbykoks

Voor wie een kleiner budget heeft, maar toch wil genieten van een festival, kan altijd kamperen en.... zelf zijn potje koken. De volgende vuistregels hou je best in het achterhoofd:

  • Het is een kwestie van gezond verstand: vermijd verse voedingswaren die slecht worden bij 35°C!
  • Ook al is de koelbox de ideale bondgenoot voor kamperende festivalgangers, hij heeft zijn beperkingen en zal je eten niet dagenlang koel houden, zeker niet bij hoge temperaturen.
  • Een extra tip: bewaar eten en drank elk in een aparte koelbox. Aangezien je de box met eten minder vaak opent zal hij ook langer koel blijven.
  • Op zoek naar een gezonde snack tijdens het festival? Vergeet voorgesneden fruit dat niet bestand is tegen hitte. Dit moet bij een temperatuur van 7°C worden bewaard. Neem dus liever volledige vruchten mee en snijd ze ter plekke in stukken.
  • Je hebt een lekkere maaltijd gekookt op je kampeerfornuis en bent van plan om de restjes de volgende dag op te eten? Slecht idee! Voedsel dat makkelijk bederft kan niet meer worden opgegeten als het langer dan twee uur op kamertemperatuur is geweest. Maak dus alleen klaar wat je eet, zo vermijd je bovendien ook verspilling!
  • Kleine tip om zorg te dragen voor onze planeet: gebruik bestek, bordjes en bekers die je later kan hergebruiken. Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen!

We weten dat incidenten snel gebeurd zijn, dus waarom zouden we niet allemaal samenwerken om ze te voorkomen? Dit is wat het FAVV wil doen door het ondersteunen, controleren en adviseren van professionals en consumenten, zodat iedereen zonder risico van de zomer kan genieten!

Dit onderwerp past in een bredere communicatiecampagne waarmee het agentschap aantoont dat het naast controleren ook een belangrijke rol vervult op het vlak van preventie, opleiding en sensibilisering ter bescherming van de voedselveiligheid. Meer info over deze campagne op www.onderdeloep.be.

 

Liesbeth Van de Voorde

FAVV

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FAVV

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant. Dit doen we tevens door middel van preventie en sensibilisering.