Een voedselveilig vakantiekamp: 10 tips van het FAVV
Dit jaar verlopen de vakantiekampen beslist anders. De aankomst verloopt volgens het kiss & ride-principe, de klassieke spelletjes en activiteiten krijgen een make-over, hygiëneregels worden strenger,… De animatoren moeten dit jaar meer verbeeldingskracht gebruiken om de maatregelen correct toe te passen en tegelijkertijd niet in te boeten aan de sfeer ter plaatse. Het FAVV staat, zoals elk jaar, aan hun zijde zodat onze allerkleinsten kunnen genieten van een voedselveilig vakantiekamp.
In 2019 moest het FAVV 8 keer optreden naar aanleiding van incidenten die te maken hadden met voedselveiligheid bij verschillende kampen georganiseerd in België (kampen van jeugdbewegingen, sportkampen,…). Bij de meeste incidenten was het norovirus de oorzaak, dit virus is een van de meest voorkomende oorzaken van maag- of darmontstekingen (gastro-enteritis) bij epidemieën. Hoewel zo’n besmetting eerder een uitzondering is, bevestigt het toch de regel: met hygiëne mag je niet licht omspringen! Het FAVV geeft daarom de volgende 10 tips voor jongeren en hun begeleiders:
- Was je handen : voor het FAVV behoort dit tot de basisregels, maar in de strijd tegen het coronavirus leggen we er nog meer de nadruk op. Handen wassen is verplicht zowel voor als na elke activiteit, elke maaltijd en elk toiletbezoek !
- Respecteer de koudeketen: als het kamp geen koelkast heeft, koop dan geen gekoelde producten om op te slaan. Gebruik een koeltas tijdens het vervoer en ga regelmatig terug naar de winkel voor de aankoop van verse producten. Of als je een aardige buurman ziet, vraag hem dan misschien of je zijn koelkast mag gebruiken!
- Let op de waterkwaliteit: verzeker je ervan dat het water dat jullie willen drinken effectief drinkbaar is. Soms komt het uit een opslagtank – bij een buur of een lokale boer. Wanneer dat het geval is, kook het water en laat het voor gebruik afkoelen, deze eenvoudige reflex kan veel ongemakken voorkomen. En wanneer je gaat zwemmen in de rivier, probeer dan geen water in te slikken!
- Een kamp zonder afval, dat kan maar… zorg voor voldoende bewaardozen of vershoudbakjes die (enkel en alleen) bestemd zijn voor voedsel ! Was deze na elk gebruik af met drinkbaar water en afwasmiddel. Als het metalen doosjes zijn kan je ze zelfs even koken in water, dé perfecte manier om ze te desinfecteren!
- Respecteer specifieke diëten: pas op voor intoleranties en allergieën. Laat ouders van tevoren medische formulieren invullen en houd daar rekening mee bij het opstellen van de menu's.
- Voorkom kruisbesmetting: meng geen producten, respecteer de bewaarinstructies, gebruik het bestek van het ene gerecht niet tijdens de bereiding van een andere maaltijd, laat geen keukengerei rondslingeren...
- Eet geen restjes: al is het eten van restjes thuis een goed idee om verspilling te voorkomen, deze raad is niet van toepassing tijdens kampen! Beperk dus de hoeveelheid voedselresten en eet de bederfelijke voedingsmiddelen die meer dan twee uur op kamertemperatuur werden bewaard niet meer op. Over afval gesproken, vergeet niet om je afvalcontainers ver weg te houden van de plaats waar de maaltijden worden bereid en gekookt en hou ze gesloten.
- Vervang en was handdoeken en geef dit jaar de voorkeur aan papier om je handen mee af te drogen : handdoeken worden gebruikt om de afwas te drogen, maar tijdens vakantiekampen vallen ze al eens op de grond na een windvlaag, ze worden gebruikt voor de tafels, gaan van hand tot hand,… heb je niet de mogelijkheid om ze te wassen? Laat ze dan weken ik kokend water, opgepast dat je jezelf niet verbrandt. Gebruik voor je handen bij voorkeur een alternatief van papier: microben worden zo veel minder makkelijk doorgegeven!
- Een BBQ om jullie kamp af te sluiten? Zorg ervoor dat het vlees niet aanbrandt. Bij direct contact tussen de vlammen en het vlees vormen zich immers schadelijke stoffen (zogeheten PAK’s). Deze stoffen kunnen op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid.
- Wees alert voor symptomen: buikkrampen, misselijkheid, diarree of koorts zijn vaak tekenen van infectie of voedselvergiftiging. In het bijzonder als meerdere kinderen dezelfde symptomen vertonen. Raadpleeg een arts en geef een lijst door met de geconsumeerde voedingsmiddelen en ingrediënten.
En omdat voorkomen beter is dan genezen… informeer jezelf ! Het FAVV ondersteunt de leiding van jeugdbewegingen. Dit door enerzijds opleidingen op aanvraag te organiseren over hygiëne en voedselveiligheid, en anderzijds alle vragen te beantwoorden. Dit kan per e-mail maar ook telefonisch. Meer informatie en toelichtingen, vind je op onze website http://www.afsca.be/vcb/opleidingen/
De brochure "Bederf je kamp niet! ", beschikbaar op de website van het FAVV, staat vol met andere tips voor het voorbereiden van de zomerkampen.
Bederf je kamp niet!
PDF - 234 Kb
Dit onderwerp past in een bredere communicatiecampagne waarmee het Agentschap aantoont dat het naast controleren ook een belangrijke rol op het vlak van preventie, opleiding en sensibilisering ter bescherming van de voedselveiligheid vervult. Meer info over deze campagne op www.onderdeloep.be.
Het FAVV benadrukt dat het ontzettend belangrijk is om de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, die door de regering zijn opgelegd, te volgen. Ook tijdens de zomerkampen.
Hélène Bonte