FAVV controleert het transport van diervoeders: 97% van de controles blijkt conform!

Eind mei voerde het FAVV inspecties uit op vrachtwagens die diervoeders transporteren. ​ Deze controles gebeurden zowel tijdens het wegtransport als in de bedrijven zelf tijdens de levering of het inladen. In totaal werden 195 controles uitgevoerd. Bij slechts zes controles werden inbreuken vastgesteld, waarvoor telkens een waarschuwing werd uitgeschreven.

De actie vond plaats in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Antwerpen, Limburg, Waals-Brabant, Namen, Henegouwen en Luik. Tijdens de inspecties werden de vrachtwagens en ondernemingen (losplaats) gecontroleerd op de belangrijkste eisen met betrekking tot hygiëne, uitrusting, onderhoud en temperaturen. Daarnaast werd ook de vervoersdocumenten gecontroleerd en werd de inhoud van het transport (de voeders) van naderbij bekeken, bijvoorbeeld op de aanwezigheid van insecten. ​

In totaal werden zes waarschuwingen uitgeschreven. De voornaamste niet-conformiteiten die werden vastgesteld hadden betrekking op de hygiëne van het vervoermiddel zelf of bij de losplaats (bv. stofophoping, aankoeking van diervoeders, vuil aan de binnenwanden van het voertuig, …), de identificatie van de vrachtwagen of het ontbreken van de nodige vervoersdocumenten. Bij één partij werden ook insecten aangetroffen. ​

Wegcontroles het hele jaar door

De controleurs van het FAVV voeren jaarlijks inspecties en monsternames uit op diervoeders en het transport ervan. In 2022 werden tijdens dergelijke wegcontroles maar liefst 2000 inspecties uitgevoerd op transport (zowel van levensmiddelen, diervoeders en levende dieren). 90,1% bleek gunstig. Bij de inspecties op diervoerders bleek 95,1% gunstig. Lees meer over de controleresultaten van 2022 in ons nieuw jaarverslag.

Hélène Bonte

Woordvoerster, FAVV

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FAVV

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant. Dit doen we tevens door middel van preventie en sensibilisering.