FAVV doet oproep aan EK-supporters en vakantiegangers die naar Duitsland reizen: “Breng geen vlees mee uit gebieden met Afrikaanse Varkenspest”

Zondag 16 juni werd op 200 kilometer van de Belgische grens, in de Duitse deelstaat Hessen (dichtbij Frankfurt), een geval van Afrikaanse Varkenspest (AVP) vastgesteld bij een wild everzwijn. ​ Opvallend is dat het virus een sprong heeft gemaakt van 500 kilometer van de reeds gekende risicogebieden. Dit maakt het waarschijnlijk dat de verspreiding is gebeurd via menselijk handelen. Als consument kan je dus ook een rol spelen in de bescherming van de Belgische varkens. Het FAVV doet daarom een oproep aan iedereen die binnenkort naar Duitsland reist om aandachtig te zijn wanneer risicogebieden worden bezocht en bij de terugkeer.

Varkensbedrijven nemen heel wat maatregelen om het virus buiten te houden. Maar ook als consument kan je je steentje bijdragen. Wees vooral voorzichtig met etensresten want die kunnen het virus bevatten: ​ ​

  • Wanneer je terugkomt van risicogebieden, neem dan geen varkensvlees zoals salami of gedroogde worsten mee terug naar België.
  • Gooi je etensresten altijd in een gesloten vuilnisbak, zeker wanneer er vlees in zit zoals een broodje met hesp. Laat dus ook geen etensresten achter naast een (al volle) vuilbak op een autowegparking.
  • Het is verboden om vlees en ander keukenresten te voederen aan varkens of everzwijnen. Voeder je hobbyvarken en ook varkens op de kinderboerderij dus niet met keukenresten.
  • Gooi uiteraard je etensresten en ander afval niet zomaar weg in de natuur.

Het virus verspreidt zich steeds verder in Europa. EFSA meldde in mei nog dat 2023 het jaar was met het grootst aantal uitbraken onder gehouden varkens sinds 2014.Ook in Italië zijn er besmettingen met AVP en geldt dus hetzelfde advies. De risicogebieden in Europa zijn hier te vinden.

Ook vrachtwagenchauffeurs en jagers moeten voorzorgen nemen

Jachttoerisme is een andere menselijke activiteit die een rol kan spelen in het verspreiden van de ziekte. Het is daarom aangeraden dat jagers hun voorzorgen nemen wanneer ze in risicogebieden jagen. Vooraleer zij terug in België willen jagen, moeten zij de nodige voorzorgen nemen zodat onze wilde everzwijnen niet in contact komen met varkenspest. Zo is het belangrijk om het gebruikte materiaal (laarzen, voertuigen, kledij,…) grondig te ontsmetten en vlees dat niet voor persoonlijke consumptie is bestemd te laten keuren.

Over Afrikaanse Varkenspest

Afrikaanse Varkenspest is een besmettelijke virusziekte die gevaarlijk is voor varkens en wilde zwijnen. Veel dieren die de ziekte oplopen, sterven hieraan. Voor mensen is het virus echter ongevaarlijk, ook niet door het consumeren van besmette varkensproducten. België is al enkele jaren vrij van deze ziekte en doet er alles aan om dat te blijven.

De situatie in de rest van Europa is veel minder gunstig. Het virus verspreidt zich nog steeds. Zo zijn er veel besmettingen in Oost-Europa, Duitsland en Italië.

Over het FAVV

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waakt al bijna 25 jaar over de hele voedselketen, van producent tot consument. Zo’n 1400 medewerkers staan in voor jaarlijks meer dan 109.000 controles bij voedingsbedrijven (landbouwbedrijven, fabrikanten, slachthuizen, winkels, horeca,…) en nemen en analyseren zo’n 70 000 stalen van producten binnen de voedselketen. Het Agentschap is daarnaast ook bevoegd voor de controles op dierengezondheid en plantengezondheid en speelt een belangrijke rol in de in- en uitvoer van voeding, dieren en planten van en naar andere landen.

Hélène Bonte

Woordvoerster, FAVV

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FAVV

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant. Dit doen we tevens door middel van preventie en sensibilisering.