FAVV hield deze zomer 28 honden en katten tegen aan de Belgische grens omdat ze niet aan de voorwaarden voor hondsdolheid voldeden
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) opende tussen juli en september 2024 maar liefst 23 dossiers waarbij sprake was van een illegale import van honden (17) en katten (11). In de meeste gevallen ging het over het ontbreken van een zogenaamde ‘titerbepaling’, waarbij nagegaan wordt of het dier na vaccinatie voldoende antilichamen heeft om een eventuele besmetting te bestrijden. 21 honden en katten werden meegebracht uit derde landen zoals Congo, Marokko, Algerije… waar hondsdolheid voorkomt. Daarvan werden maar liefst 8 honden en katten meegebracht uit Turkije waar dit jaar alleen al 99 uitbraken van hondsdolheid zijn gemeld.
België is sinds 2001 vrij van hondsdolheid, maar elk jaar lopen we tientallen keren het risico dat deze dodelijke ziekte terug wordt ingevoerd in ons land. Het FAVV voert samen met de douanediensten aan de luchthavens controles uit op reizigers die met honden of katten landen op Belgische bodem. Of de dieren nu vanuit een ander Europees land of een derde land worden binnengebracht, de dieren moeten beschermd zijn tegen het dodelijk virus hondsdolheid. Van januari tot september 2024 zijn er in heel Europa al 47 gevallen van hondsdolheid gemeld, voornamelijk in Roemenië (18). In Turkije, een populaire vakantiebestemming, gaat het om maar liefst 99 uitbraken.
“In 6 gevallen werd een terugzending van de dieren naar het land van herkomst opgelegd. Daar ter plaatse moeten de dieren in orde worden gebracht en moeten ze een wachttermijn respecteren om terug te mogen keren naar België. In 15 gevallen konden de dieren in België blijven maar onder strikte voorwaarden, het gaat dan bijvoorbeeld om dieren die vanuit België met hun baasje meereisden naar een laag-risicoland en geen contact hebben gehad met dieren ter plaatse. De 7 resterende dieren bleken afkomstig uit een Europese lidstaat en konden worden geregulariseerd.”, Hélène Bonte, woordvoerster FAVV
In 2023 werden door het FAVV in totaal 86 dossiers (107 honden en katten) geopend in het kader de illegale invoer van gezelschapsdieren vanuit derde landen. Bij 94 dieren ontbrak de titerbepaling, 98 dieren waren zelfs helemaal niet gevaccineerd of er kon hiervoor geen geldig bewijs worden voorgelegd. Voor 11 dieren werd een terugzending opgelegd.
Recent voorval in Frankrijk toont vergaande gevolgen van illegaal geadopteerde hond
In januari dit jaar werd een pup van 4 maanden vanuit Marokko illegaal meegebracht naar de Var (een zuidelijk departement). De hond stierf 2 weken later aan hondsdolheid. De kat van hetzelfde gezin en de hond van de buren werden geëuthanaseerd omdat ze nauw contact hadden gehad met de besmette hond. Ondertussen had de hond ook een dierenartsassistente gebeten. Alle personen die contact hadden met het dier hebben nog tijdig het noodvaccin ontvangen.
Hondsdolheid in cijfers
Hoewel hondsdolheid volledig te voorkomen is, blijft het één van de dodelijkste virussen ter wereld voor mens en dier. Een dier kan er kerngezond uitzien en toch al ziek zijn en andere dieren of mensen besmetten. Het duurt vaak maanden, soms zelfs een half jaar, tot de eerste symptomen opduiken. Je kan het virus oplopen nadat je wordt gebeten, gekrabd of zelfs gelikt door een besmet dier. Eens er symptomen van hondsdolheid optreden – verhoogde speekselproductie, agressiviteit, verlamming, koorts, hoofdpijn, verminderde eetlust – is er geen enkele genezing meer mogelijk. Een besmetting met de ziekte loopt dus helaas altijd dodelijk af.
- Jaarlijks sterven er wereldwijd zo’n 60.000 mensen aan de ziekte
- 40% van deze slachtoffers zijn kinderen jonger dan 15 jaar
- In 99% van de gevallen lopen mensen het virus op via een besmette hond
David Clarinval, Federaal minister van Landbouw: “Hondsdolheid blijft een zeer gevaarlijke ziekte, want het is een van de dodelijkste virussen ter wereld. Ons land is rabiësvrij sinds 2001, maar in veel andere landen circuleert het virus nog steeds. Het is daarom essentieel om zeer waakzaam te blijven. Ik moedig alle burgers aan om de gezondheidsaanbevelingen van het FAVV nauwgezet na te leven, voor de bescherming van dieren en mensen.”
Over World Rabies Day
De Wereld Rabiës Dag, opgericht door de Global Alliance for Rabies Control (GARC) en erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wordt elke 28 september gevierd om het bewustzijn over de dodelijkste zoönose ter wereld te versterken. Het thema voor de Wereld Rabiës Dag van dit jaar, “Breaking Rabies Boundaries”, nodigt ons uit om outside the box te denken en de barrières te doorbreken die de uitroeiing van rabiës in de weg staan. Dit zijn onder andere hiaten in de internationale samenwerking, een gebrek aan toegang tot essentiële middelen (waaronder kwaliteitsvaccins) en beperkte kennis over de ziekte bij het publiek.
Over het FAVV
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waakt al bijna 25 jaar over de hele voedselketen, van producent tot consument. Zo’n 1400 medewerkers staan in voor jaarlijks meer dan 106.000 controles bij voedingsbedrijven (landbouwbedrijven, fabrikanten, slachthuizen, winkels, horeca,…) en nemen en analyseren zo’n 64 000 stalen van producten binnen de voedselketen. Het Agentschap is daarnaast ook bevoegd voor de controles op dierengezondheid en plantengezondheid en speelt een belangrijke rol in de in- en uitvoer van voeding, dieren en planten van en naar andere landen.
Hélène Bonte