FAVV ontving nooit eerder zoveel meldingen van consumenten als in 2024
Het Meldpunt van de Consument ontving in 2024 een recordaantal van 5222 klachten. Dit is een stijging van 7% tegenover het jaar 2023. Meer dan de helft van deze meldingen resulteerden in concrete maatregelen. Ook het aantal vragen dat het Meldpunt behandelde, steeg met 10%.
Het idee van een Meldpunt voor de Consument was er al bij het ontstaan van het FAVV, nu 25 jaar geleden. Het Meldpunt werd operationeel in 2002. In dat jaar ontving het 338 klachten en 1.447 vragen die per telefoon, e-mail, brief en fax binnenkwamen.
In 2024 ontving het FAVV 21 klachten per werkdag, wat aantoont aan dat voedselveiligheid leeft bij consumenten. Ongeveer één derde (30%) van de klachten valt binnen de categorie hygiëne. Het gaat dan om consumenten die twijfels hebben over de algemene netheid van een zaak, hygiëne van het personeel, sporen van ongedierte,… De tweede grote groep aan klachten (27%) zijn afkomstig van mensen die ziek werden en daarbij vermoeden dat dit komt door het eten van een bepaald levensmiddel. Klachten over bewaarmethode zoals temperaturen, houdbaarheidsdata,… (17%) vervolledigen de top drie.
55% van de klachten leiden tot maatregelen op het terrein
Het FAVV beschouwt klachten als belangrijke signalen over mogelijke voedselveiligheidsproblemen op het terrein. Daarom worden ze met prioriteit behandeld door de FAVV-controleurs die ter plaatse gaan om de nodige vaststellingen te doen. In 2024 werd bijna elke klacht (94%) door het FAVV afgehandeld binnen de 30 dagen. In 49% van de controles die naar aanleiding van een consumentenklacht worden uitgevoerd, blijken de aangehaalde problemen daadwerkelijk gegrond. Daarnaast werden bij 6% van deze controles andere overtredingen vastgesteld dan degene die in de klacht werden vermeld.
Wist je dat...
… hoewel we soms gegevens van de consument vragen (bijvoorbeeld om details van de klacht te verduidelijken, restjes op te halen…) de klachten anoniem worden behandeld door onze controleurs op het terrein.
…de klachten die het FAVV ontvangt, het vaakst gaan over de B2C-sector. Dit betekent echter niet dat deze sector slechter scoort op vlak van voedselveiligheid, maar komt omdat consumenten nu eenmaal vaker rechtstreeks met dit type voedingsbedrijven in aanraking komen.
… het FAVV niet enkel klachten ontvangt van Belgische consumenten maar ook van toeristen, wat aantoont dat het FAVV-meldpunt toegankelijk is voor iedereen!

Meer dan 4000 vragen bereiken het FAVV in 2024
Naast klachten behandelt het meldpunt van het FAVV ook vragen van consumenten. In 2024 werden 4322 vragen gesteld aan het FAVV, ofwel 17 vragen per werkdag. Dit is een stijging van 10,2% tegenover 2023. De vragen die het FAVV ontvangt gaan onder meer over de informatie op etiketten, vragen over de risico’s bij de consumptie van teruggeroepen producten of hygiëne. De consumentenvragen stellen het FAVV in staat om te begrijpen wat er leeft onder consumenten en hierop in te spelen met sensibiliseringscampagnes. Over het hele jaar 2024 genomen werd 98% consumentenvragen beantwoord binnen de 4 werkdagen.

David Clarinval - Vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Landbouw: "Deze cijfers tonen aan dat consumenten alerter zijn en dat het systeem goed werkt! Het recordaantal klachten en vragen bewijst dat het Meldpunt voor de Consument zijn rol vervult: luisteren, doeltreffend handelen én bijdragen aan een veiligere voedselketen in België. Deze positieve dynamiek moedigt ons aan om ons blijvend in te zetten voor een veilige en transparante voedselketen voor iedereen.”
Over het FAVV
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waakt al 25 jaar over de hele voedselketen, van producent tot consument. Zo’n 1400 medewerkers staan in voor jaarlijks meer dan 106.000 controles bij voedingsbedrijven (landbouwbedrijven, fabrikanten, slachthuizen, winkels, horeca,…) en nemen en analyseren zo’n 64 000 stalen van producten binnen de voedselketen. Het Agentschap is daarnaast ook bevoegd voor de controles op dierengezondheid en plantengezondheid en speelt een belangrijke rol in de in- en uitvoer van voeding, dieren en planten van en naar andere landen.
Hélène Bonte