FAVV waarschuwt vakantiegangers: “Vaccineer huisdier tijdig tegen hondsdolheid en zorg dat je de ziekte niet mee naar huis neemt!”

Wie zomer zegt, zegt reizen. Soms mogen huisdieren mee. Wie zijn huisdier meeneemt op vakantie naar het buitenland is verplicht zijn dier te vaccineren tegen hondsdolheid. België is sinds 2001 vrij van deze ziekte die voornamelijk door honden en katten wordt overgedragen, maar ze komt nog steeds voor in meer dan 150 andere landen wereldwijd. Wie met een huisdier reist heeft bijgevolg een aantal verplichtingen, want hondsdolheid is en blijft dodelijk voor de mens. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) neemt de preventie van particulieren voor haar rekening ter bescherming van de Belgische bevolking en haar huisdieren. Wie met zijn viervoeter naar de luchthaven trekt, moet dus een sluitend bewijs kunnen voorleggen dat de hond gevaccineerd is. Hetzelfde geldt voor wie met een huisdier landt op Belgische bodem.

Beter voorkomen dan niet kunnen genezen

Ook al bestaat er een vaccin, de ziekte is verre van uitgeroeid en hondsdolheid blijft dodelijk. Mens en dier kunnen het virus oplopen doordat ze gebeten, gekrabd of gelikt worden door een besmet dier. Eens er symptomen optreden - koorts, hoofdpijn, verminderde eetlust, keelpijn, misselijkheid - loopt een besmetting altijd dodelijk af. Zo stierf er in mei nog een jonge vrouw in Noorwegen en bezweek twee jaar geleden een Franse jongen aan de ziekte, ze waren beiden in contact geweest met een besmet dier tijdens een vakantie in het buitenland.

“Elk jaar maakt hondsdolheid 60.000 dodelijke slachtoffers ter wereld, voornamelijk kinderen in ontwikkelingslanden waar hondsdolheid nog steeds voorkomt. Wat de Belg soms over het hoofd ziet, is dat sommige streken in Oost-Europa en populaire vakantiebestemmingen zoals Turkije of Noord-Afrika nog steeds risicogebieden zijn”, zegt Koen De Roover, woordvoerder van het FAVV. “40% van de slachtoffers die gebeten worden door hondsdolle dieren zijn kinderen onder de 15 jaar. In maar liefst 95% van de gevallen zijn honden verantwoordelijk voor de besmetting.”

Checklist voor Belgen die op reis gaan met hun viervoeter

Sinds maart 2016 is de vaccinatie tegen hondsdolheid niet meer verplicht op Belgisch grondgebied, maar wie zijn hond of kat echter wil meenemen naar het buitenland dient dit wel te doen. Hetzelfde geldt voor wie een dier meebrengt of terugbrengt naar België. Indien het niet correct gevaccineerd werd, kan het gezelschapsdier simpelweg geweigerd worden. Bij vermoeden van besmetting heeft men geen andere keuze dan het dier te laten inslapen.

Voor reizen binnen de Europese Unie moet elke hond of kat:

  1. Geïdentificeerd zijn met een microchip;
  2. Beschikken over een Europees paspoort;
  3. Gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid. Het vaccin kan worden toegediend vanaf dat het dier 12 weken oud is.

In bepaale gevallen, bijvoorbeeld wanneer u reist naar landen buiten de Europese Unie, zijn bijkomende verplichtingen van toepassing, zoals bloedonderzoeken.

“Bijkomende certificaten zoals bloedtesten zijn noodzakelijk voor reizen naar bepaalde landen,” vervolgt Koen De Roover, woordvoerder van het FAVV. “Hierover kunnen reizigers meer informatie vinden op de website van het FAVV [1] of bij hun dierenarts. We raden reizigers aan om in ieder geval contact op te nemen met hun dierenarts, die hen kan helpen om aan de voorwaarden te voldoen.”

Dieren aaien lijkt onschuldig, maar is het dat ook?

Tot slot roept het FAVV dierenliefhebbers, die op reis graag al eens onbekende dieren aaien of voederen, op tot voorzichtigheid.

Koen De Roover, woordvoerder: “Hondsdolheid kan worden overgedragen zonder dat het besmette dier ook maar enig symptoom vertoont. Wees dus extreem voorzichtig en vermijd contact met zwervende of wilde dieren in het buitenland. Neem een dier ook nooit zomaar mee naar huis, hoe graag je dit ook zou willen. In mei stierf een jonge Noorse vrouw nog aan hondsdolheid toen ze een verwaarloosde puppy in de Filipijnen probeerde te redden.”

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Het FAVV mag dan wel bekend staan om zijn controles doorheen de voedselketen, het agentschap is eveneens verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van bepaalde gereglementeerde dierenziekten. Samen met de douane waakt het FAVV over de naleving van de gezondheidsregels en -restricties voor het binnenbrengen van dieren in België. Daarnaast werken dierenartsen en het FAVV hand in hand om gevallen van risicovolle invoer van huisdieren op te sporen (aankopen via internet, terugkomst van vakantie met een pup, enz.). 

In 2018 werden in totaal 424 ingevoerde honden en katten gecontroleerd op het Belgische grondgebied: 47 dieren werden teruggestuurd en drie dieren moesten worden geëuthanaseerd, want het risico voor de volksgezondheid was te hoog.

Dit onderwerp past in een bredere communicatiecampagne waarmee het agentschap aantoont dat het naast controleren ook een belangrijke rol vervult op het vlak van preventie, opleiding en sensibilisering ter bescherming van de voedselveiligheid. Meer info over deze campagne op www.onderdeloep.be.

 

[1] http://www.afsca.be/consumenten/dagelijksleven/opreis/hondsdolheidreizenmetgezelschapsdieren

Koen De Roover

Woordvoerder

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FAVV

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant. Dit doen we tevens door middel van preventie en sensibilisering.