Internationale dag van de vrijwilliger : FAVV geeft opleiding voedselveiligheid aan record aantal vrijwilligers van liefdadigheidsorganisaties
Iedereen heeft recht op veilig voedsel. Het FAVV helpt liefdadigheidsorganisaties om voedsel op een veilige manier uit te delen. Dit jaar gaf het FAVV al 33 gratis opleidingen aan bijna 800 vrijwilligers. In 2023 en 2022 waren dat er telkens zo’n 500. Ook genieten deze organisaties van een aantal versoepelingen van de regels en hoeven ze geen jaarlijkse bijdrage aan het FAVV te betalen.
Het FAVV organiseert de opleidingen volledig op maat van de organisatie: van voedselbanken tot sociale kruideniers en sociale restaurants. De 3 belangrijkste onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn:
- Het verschil tussen de twee soorten houdbaarheidsdata (TGT en THT)
- Welke informatie er op een voedseletiket moet staan
- Welke allergeneninformatie moet kunnen geven worden
Het FAVV voorziet versoepelingen voor liefdadigheidsorganisaties
Om te vermijden dat administratieve verplichtingen voedselbanken en andere liefdadigheidsinstellingen in de weg staan, stelt het FAVV zich voor deze organisaties erg flexibel op. Voor hen zijn er aangepaste richtlijnen zodat zij op een veilige manier voedingsmiddelen kunnen verdelen met zo weinig mogelijk voedselverspilling. Het FAVV treedt regelmatig in dialoog met de beroepsfederaties en vertegenwoordigers van voedselbanken en liefdadigheidsinstellingen en speelt in op hun noden. Zo werden de richtlijnen in 2023 herzien samen met deze sector en aangepast.
Een aantal voorbeelden van versoepelingen:
- In bepaalde gevallen mogen liefdadigheidsorganisaties voeding waarvan de houdbaarheidsdatum (THT) is bereikt of overschreden nog verdelen aan de consument. Het FAVV voorziet enkele criteria om te beoordelen of ze deze producten nog kunnen schenken zonder enig risico voor de volksgezondheid.
- De traceerbaarheid van producten bijhouden is noodzakelijk om in geval van een voedselincident snel actie te ondernemen. Voor liefdadigheidsinstellingen is deze traceerbaarheid versoepeld. Ze hoeven enkel een lijst bijhouden van de partners waarvan producten afkomstig zijn. Aangezien zij rechtstreeks aan de consument bedelen hoeven ze ook geen lijst bij te houden van uitgaande producten.
- Voor liefdadigheidsinstellingen is het ook mogelijk om, onder bepaalde voorwaarden, voorverpakt voedsel waarvan de vervaldatum (TGT) nog niet overschreden is, in te vriezen. De producten moeten wel voorzien zijn van een invriesdatum.
VZW’s die uitsluitend aan menslievende acties of liefdadigheid doen en enkel met vrijwilligers werken, worden bovendien vrijgesteld van de jaarlijkse bijdrage aan het FAVV. Deze verenigingen worden wel regelmatig gecontroleerd door het FAVV om ervoor te zorgen dat de voedselveiligheid voor de consument gegarandeerd is.
“Het is niet de bedoeling dat de wetgeving liefdadigheidsinstellingen in de weg staat, maar er zijn enkele belangrijke spelregels. Deze zijn nodig om de voeding die je wegschenkt veilig te houden, zeker wanneer de voeding terecht komt bij kwetsbare doelgroepen zoals kinderen en ouderen. Alle consumenten, en dus ook mensen die beroep doen op voedseldonatie, moeten erop kunnen vertrouwen dat het eten dat ze op hun bord krijgen in alle veiligheid kan gegeten worden. We willen geen voedselveiligheid aan twee snelheden.” Hélène Bonte, woordvoerster FAVV.
Over het FAVV
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waakt al bijna 25 jaar over de hele voedselketen, van producent tot consument. Zo’n 1400 medewerkers staan in voor jaarlijks meer dan 106.000 controles bij voedingsbedrijven (landbouwbedrijven, fabrikanten, slachthuizen, winkels, horeca,…) en nemen en analyseren zo’n 64 000 stalen van producten binnen de voedselketen. Het Agentschap is daarnaast ook bevoegd voor de controles op dierengezondheid en plantengezondheid en speelt een belangrijke rol in de in- en uitvoer van voeding, dieren en planten van en naar andere landen.