Recordaantal klachten over e-commerce in 2022
FAVV ontving maar liefst 240 klachten over de online verkoop van levensmiddelen
Steeds vaker wordt voeding online aangeboden op het internet en via sociale media. Het FAVV beschermt de consument via de controles van de voedselketen, maar ook online. Hiervoor voeren inspecteurs, gespecialiseerd in e-commerce, enerzijds controles op Belgische webshops, en behandelen ze anderzijds ook klachten van consumenten. In de afgelopen twee jaar onderzochten deze inspecteurs meer dan 400 klachten over websites of sociale mediaprofielen die voeding aanbieden.
In de meeste gevallen beschikt de verkoper niet over een toelating van het FAVV
In 2022 werd een recordaantal van 240 klachten behandeld door inspecteurs gespecialiseerd in e-commerce. Dit is een merkbare stijging tegenover de 170 klachten die behandeld werden in het jaar 2021.
Het merendeel van de klachten gaat over huisbereide levensmiddelen, zoals patisserie en maaltijden, die vaak via sociale media zoals Facebook Marketplace worden verkocht.
Consumenten stellen zich vaak de vraag of de persoon of het bedrijf gekend is bij het FAVV. In de voorbije twee jaar werd deze vraag gesteld bij meer dan de helft van de klachten. Een terechte vraag van consumenten, want bij de grote meerderheid kon effectief worden vastgesteld dat de verkopers niet geregistreerd waren bij het FAVV.
Een toelating bij het Agentschap is nochtans nodig, omdat je als hobby-kok een deel wordt van de voedselketen en dus verantwoordelijk bent voor de voedselveiligheid van je producten.
Waarom moet je ook als hobby-kok een toelating van het FAVV hebben?
Naast het feit dat het wettelijk verplicht is om gekend te zijn bij FAVV2, is het ook belangrijk dat het FAVV snel kan reageren in geval van een incident. Wanneer consumenten ziek worden moet het FAVV kunnen nagaan waar in de voedselketen het probleem zich situeert (bij de verkoper, de leverancier,…) om zo het probleem zoveel mogelijk in te dijken. Bovendien zorgt dit ervoor dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie met professionele spelers die de regels nauwgezet naleven. Eten verkopen via Facebook Marketplace en andere platformen is dus niet verboden, maar je moet wel deze stappen volgen.
Nuttige tips voor consumenten die soms levensmiddelen online aankopen
Over een legaal bedrijf moet je altijd voldoende informatie (bedrijfsnaam en adres, contactgegevens, ondernemingsnummer) kunnen vinden op de webshop of Facebook pagina. De FOD Economie heeft een handig overzicht van zaken die je als consument moet kunnen terugvinden op een webshop. Nog een kleine tip, vaak willen onbetrouwbare verkopers enkel communiceren via privé-kanalen zoals Messenger of WhatsApp. Wanneer de verkoper zijn naam of adres niet wil geven, ben je best op je hoede. Een goede tip is om aan de verkoper zijn ondernemingsnummer te vragen. Zo ben je meteen zeker dat de verkoper gekend is bij de Belgische overheid.
Zit je met vragen over de veiligheid van een product of heb je een onbetrouwbaar levensmiddel teruggevonden op internet?
Het FAVV heeft een meldpunt voor de consument dat voor je klaar staat. Er zijn verschillende manieren om ons te bereiken. Het online formulier is de snelste en meest efficiënte manier. Daarnaast kan je ons ook via het mailadres meldpunt@favv.be bereiken of telefonisch op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en op woensdag van 13.00 tot 16.30 uur op het gratis nummer 0800 13 550.
Hélène Bonte