Tijdens de periode van Covid-19: enkele tips om je voorraad goed te beheren en thuis voedselveilig te koken

In tijden waar iedereen in zijn ‘kot’ moet blijven, hebben heel wat Belgen hun voorraadkast aangevuld, sommigen wat meer dan normaal. Het FAVV, Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen geeft daarom graag enkele aanbevelingen over het goed beheren van deze voorraad en herinnert aan de hygiëneregels om de voedselveiligheid niet uit het oog te verliezen in de eigen keuken.

Door het coronavirus wordt elke maaltijd momenteel thuis genuttigd. De meeste Belgen hebben hun bewaarmethodes, bereidingswijze en voedselconsumptie waarschijnlijk een beetje aangepast. Daarom is het belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan de goede hygiënepraktijken en deze toe te passen tijdens het koken. Het FAVV herhaalt graag enkele principes die moeten gerespecteerd worden om te kunnen koken in alle voedselveiligheid.

De opslag en bewaring van voeding

  • Een opgeruimde koelkast waar alles op z’n plaats staat en de frisse lucht kan circuleren. Tegenwoordig hebben mensen misschien de neiging om wat meer eten in te slaan. Toch is het afgeraden om je frigo te vol te stoppen, omdat de lucht binnenin goed moet kunnen circuleren. De ideale temperatuur van de koelkast ligt tussen de 0 en 7°C (met 4 - 5°C als gemiddelde). De temperatuur in de frigo is niet overal dezelfde: onderaan bevindt zich de koudste zone, juist boven het groentenvak. Plaats daar dus bij voorkeur vlees- en viswaren.

 

  • Voorraden beheren volgens het FIFO principe, ‘First in, first out’ of ook wel ‘wat als eerste binnenkomt, moet er als eerste uit’ : dit principe leert ons dat je levensmiddelen die je recent hebt aankocht achteraan in de kast of frigo plaatst. Oudere producten die vooraan staan worden zo eerder gebruikt. Bovendien krijg je een goed overzicht van je voorraad en er gaat minder voedsel verloren!

 

  • Hou de uiterste consumptiedata (TGT) in de gaten. Deze datum is terug te vinden op producten die snel bederven, zoals vlees, verse vis, bereide maaltijden… Bij een vermelding « te gebruiken tot » kan je de ​ producten niet meer ​ consumeren na de aangegeven datum.

Goede handelingen bij het bereiden van voedsel

  • Was je handen met warm water en zeep alvorens je maaltijden klaarmaakt. Ook tijdens de verschillende stappen van het kookproces is het aangewezen je handen te wassen, zoals voor en na het bereiden van rauwe voedingsmiddelen (vlees, groenten, eieren, …). Dit geldt ook na een toiletbezoek, het snuiten van je neus, het aanraken van de vuilnisbak of het aaien van je huisdier.
  • Voeding op een veilige manier ontdooien gebeurt in de koelkast, in de microgolfoven (bij voorkeur op de defrost-stand) of je bereid het diepgevroren voedingsmiddel onmiddellijk nadat je het uit de vriezer hebt gehaald. Het is afgeraden om voedingsmiddelen opnieuw in te vriezen wanneer het al eens ontdooid is geweest.
  • Was of verwissel keukengerei (snijplanken, messen, …) nadat het gebruikt is om rauwe levensmiddelen, zoals vlees en vis, te bereiden en alvorens je met andere producten aan de slag gaat. Om kruisbesmetting te voorkomen, hergebruik je dus niet dezelfde materialen die zijn gebruikt om rauwe voeding te bewerken.
  •  Bij warme gerechten moeten gevogelte, gehakt vlees en gehaktbereidingen goed worden doorbakken. 
  • Groenten en fruit moeten grondig worden gespoeld met drinkbaar water, dit geldt ook voor voorgesneden en voorverpakte groenten en fruit.
  • Let op wanneer je rauwe eieren gebruikt, ze kunnen drager zijn van bacteriën zoals salmonella. Om een besmetting te voorkomen verwijder je zo snel mogelijk de resten van de schalen van de werktafel en was je grondig je handen. Bereidingen op basis van rauwe eieren (mayonaise, pudding, chocolademousse, patisserie, enz.) moeten onmiddellijk na het klaarmaken geconsumeerd of gekoeld worden. Deze gerechten moeten binnen de 24 uur geconsumeerd worden.
  •  Bereid geen voedsel als je ziek bent.
  •  Huisdieren horen niet thuis in de keuken als je aan het koken bent.

Restjes kunnen bewaard worden, maar…

  • Restjes kunnen bewaard worden, maar dan wel in de koelkast/diepvriezer en meteen na de maaltijd (dus nooit meer dan 2 uur op kamertemperatuur bewaren). Restjes die in de frigo worden bewaard moeten binnen de 2-3 dagen opgegeten worden (maximum 2 dagen voor vis en schaaldieren). Warm ze voldoende op als je ze opeet: bacteriën die eventueel aanwezig zijn krijgen door de verhitting geen kans meer.
  • Geopende conserven mogen niet in de frigo worden bewaard. Hiervoor zijn twee redenen:
    Contact met zuurstof kan een chemische reactie veroorzaken met het metaal van het blik, waardoor giftige stoffen kunnen ontstaan.

    Wanneer het blik geopend is, is de barrière tegen micro-organismen onderbroken.

Giet de inhoud van het conservenblik over in een afsluitbaar doosje. Dit kan dan nog enkele dagen bewaard worden in de koelkast.

Boodschappen doen tijdens covid-19?

De voorraadkast is leeg en er moeten opnieuw boodschappen worden gedaan? Hier vind je enkele aanbevelingen voor consumenten die boodschappen willen doen:

  •  Pas de preventietips toe (was regelmatig en grondig de handen, raak je gezicht zo weinig mogelijk aan, hoest of nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje, …).
  • Kiezen doe je met je ogen, raak dus enkel aan wat je effectief koopt. Dit principe is zeker van toepassing wanneer je niet verpakte levensmiddelen of producten in bulk koopt. Wanneer je thuiskomt spoel je het aangekochte fruit en groenten af.
  • Kiezen doe je met je ogen, raak dus enkel aan wat je effectief koopt. Dit principe is zeker van toepassing wanneer je niet verpakte levensmiddelen of producten in bulk koopt.
  • Bewaar een veilige afstand (1,5 meter) en respecteer de richtlijnen die zijn opgesteld door de winkel in kwestie
  • Was je handen meteen wanneer je terug thuis bent, ook na het wegzetten van je boodschappen is het aangeraden om opnieuw je handen te wassen. Het gebruik van een ontsmettende alcoholgel is geen vervanging voor het grondig wassen van de handen.
  • Gebruik je handschoenen? Gooi die na het winkelen in de vuilnisbak!

 

Meer informatie over het coronavirus Covid-19:

FAVV - Vragen rond het coronavirus?http://www.afsca.be/consumenten/dagelijksleven/andere/coronavirus/

Hélène Bonte

Woordvoerster, FAVV

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FAVV

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant. Dit doen we tevens door middel van preventie en sensibilisering.