Tijdens deze paasperiode beantwoordt het FAVV 5 vragen over eieren

Tijdens het paasweekend staat het kleuren en versieren van eitjes misschien wel op het programma. Het ideale moment voor het FAVV om vijf vragen over dit veelgebruikt ingrediënt te beantwoorden. We geven ook graag enkele tips om op een voedselveilige manier met de eitjes aan de slag te gaan!

1. Waarom worden eieren in de winkel niet in de frigo bewaard?

Het is je misschien ook al opgevallen, in de winkel worden eieren vaak buiten de frigo bewaard, terwijl jij thuis de eieren toch meteen in de koelkast stopt. Dat heeft een zeer goede reden! Eieren moeten namelijk op een constante temperatuur worden gehouden om zo hun kwaliteit te behouden. Door een temperatuurschommeling zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan. Door de condens (vocht) kunnen bacteriën zich makkelijk op de schaal ontwikkelen en via de poreuze schaal het ei binnendringen. Een temperatuurschommeling wordt daarom binnen het verkoopcircuit zoveel mogelijk vermeden. ​ 

Waarom bewaar je ze thuis dan best wel in de koelkast? Simpel, zo blijven ze langer vers! Eens ze in de koelkast liggen haal je de eieren er dus best enkel uit als je ze gaat gebruiken, zo blijft de temperatuur constant. 

2. Hoe bewaar ik eieren het best? 

Het is aangewezen om eieren koel en donker te bewaren omwille van de versheid en om het risico op Salmonella laag te houden. Je bewaart de eieren het best in hun originele verpakking in de koelkast. ​ 

Opgelet, via de poreuze schaal van eieren kunnen geuren binnendringen. Vermijd daarom om ze in de buurt van sterk geurende levensmiddelen (zoals knoflook of gerookte vis) te bewaren. Ook contact met vocht is te mijden, want bacteriën kunnen op die manier door de schaal dringen en het ei besmetten. 

Schone eieren zijn langer houdbaar dan eieren waar nog vuil aan zit. Spoel ze niet af, maar maak ze even schoon met een doekje. 

Tenslotte is het ook beter om de eieren met de punt naar beneden te bewaren. Zo blijft de dooier het best op zijn plaats. 

Kortom: maak de eieren schoon, draai ze even om in hun eierdoosje en plaats het doosje dan in de koelkast, uit de buurt van sterk geurende levensmiddelen!

3. Hoelang kan ik eieren bewaren?

Een rauw ei is ongeveer vier weken houdbaar gerekend vanaf de legdatum. Als je zelf kippen hebt, hou dan zeker goed bij wanneer ze hun eieren hebben gelegd, door dit met potlood op het eitje te schrijven bijvoorbeeld. ​ 

Een ei dat gebakken, gekookt of verwerkt is in gerechten kan je een aantal dagen bewaren in de koelkast. Twijfel je? Doe de kijk-ruik-proef test! 

Je kan ook eieren invriezen. Verse eieren haal je hiervoor best wel uit hun schaal, want die zou kunnen breken bij vriestemperaturen. Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren. Gekookte eieren tenslotte kunnen niet bewaard worden in de diepvries, ze krijgen dan namelijk een vreemde textuur. Schrijf in ieder geval de datum van invriezen op het diepvriesdoosje!

4. Hoe kan ik de versheid van een ei controleren? 

Vraag jij je soms af of je eitjes in de koelkast nog goed zijn? Er zijn een aantal trucjes die je kan toepassen om na te gaan of een ei nog vers is. ​ 

  • De drijftest: In een ei zit een luchtkamer die groter wordt naarmate het ei ouder wordt. Leg een vers ei in een kom met zout water en je zal zien dat het ei naar de bodem zal zakken. Hoe ouder het ei, hoe meer de stompe kant naar boven zal komen drijven. Drijft je ei helemaal bovenaan het glas, dan gaat het om een oud ei dat je best niet meer gebruikt! 
  • De luistertest: Ook het eiwit geeft informatie over de versheid. Bij een vers ei is het eiwit stevig. Hou het ei bij je oor en schud het zachtjes heen en weer. Bij een vers ei zal je vrijwel niets horen. Doet je hetzelfde met een ouder ei, dan zal je de inhoud horen bewegen.

5. Wat betekent de code op eieren? 

Eieren die in de winkel te koop zijn moeten een stempel dragen met een code. De code begint met een cijfer van 0 tot 3 dat staat voor het type houderij (0 = bio, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel, 3 = verrijkte kooien dierenwelzijn). Daarna volgt de code van het land van herkomst (bv. BE = België; NL = Nederland) en tot slot het registratienummer van de producent dat is toegekend door het FAVV. 

Op de verpakking van de eieren vind je trouwens nog veel meer informatie! Volgende zaken moet je zeker terugvinden: de kwaliteitsklasse, gewichtsklasse, de datum van houdbaarheid (THT) en de aanbeveling om de eieren na de aankoop koel te bewaren.

Drie voedselveilige keukentips wanneer je met eieren kookt!

Wanneer je met eieren aan de slag gaat in de keuken is het belangrijk dat je de regels van de voedselveiligheid toepast. Rauwe eieren kunnen immers besmet zijn met bacteriën zoals Salmonella. ​ 

Voor risicopersonen (zoals jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verminderde weerstand) wordt het consumeren van gerechten op basis van rauwe eieren zoals verse mayonaise, chocolademousse, … daarom afgeraden. Wanneer de eieren worden gekookt of gebakken, worden de bacteriën gedood en neemt het risico op een voedselvergiftiging af. ​ 

Wanneer je eieren gebruikt, verwijder dan zo snel mogelijk de resten van de schalen van de werktafel en zelfs uit de keuken. Zo vermijd je dat andere ingrediënten besmet geraken met eventueel aanwezige bacteriën. ​ 

Breek de eitjes open in een apart kommetje. Wanneer een ei bedorven blijkt te zijn – en geloof ons, dit zal je onmiddellijk ruiken 😉 – dan is tenminste niet je hele gerecht voor de vuilnisbak! 

Wat met bloed in het ei? Bij het ontwikkelen van een ei kan er een klein bloedvaatje in de eierstokken van de kip scheuren waardoor er wat bloed in het ei terecht kan komen. Het is een misverstand te denken dat het ei dan bevrucht is! Het bloedstipje kan je makkelijk verwijderen met een natte lepel.

Hélène Bonte

Woordvoerster, FAVV

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FAVV

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant. Dit doen we tevens door middel van preventie en sensibilisering.