Vertrek jij op reis? Denk aan je koelkast!

6 praktische tips van het FAVV voor een vertrek (en thuiskomst) zonder zorgen.

De zomer staat voor de deur. Als je op vakantie gaat, neem dan zeker de tijd om een kijkje te nemen naar wat er allemaal in je koelkast ligt. Met deze 6 tips van het FAVV sta je niet voor onaangename verrassingen als je terugkomt én vermijd je voedselverspilling!

 

Tip 1 – Maak een inventaris van de inhoud van je koelkast

Eén of twee weken voor je vertrekt maak je een lijst op met de levensmiddelen die nog in je koelkast zitten. Zo heb je meteen een overzicht en doe je dus geen onnodige aankopen meer.

 

Tip 2 – Kijk de houdbaarheidsdata goed na

Zet producten die bijna zullen vervallen op een goed zichtbare plaats. Hierdoor zal je ze sneller opeten en vermijd je dus voedselverspilling. Producten met een uiterste consumptiedatum (TGT) kunnen niet meer worden opgegeten na de vervaldatum. Let er dus op dat je deze nog opeet/verwerkt als je langer wegblijft dan de aangegeven bewaardatum. ​

Extra tip: misschien zitten zijn er voedingswaren achtergebleven waarvan de TGT-vervaldatum al verstreken is of die al bedorven zijn? Gooi deze dan zeker weg!

Producten met een minimale houdbaarheidsdatum (THT) mogen nog worden geconsumeerd na de vervaldatum op voorwaarde dat ze in goede omstandigheden zijn bewaard en de verpakking niet beschadigd of geopend is. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, kan je ze bij je thuiskomst nog opeten! Wanneer je twijfelt kan je een kijk-ruik-proef test doen!

 

 

Tip 3 – verwerk de laatste voedingswaren nog voor het vertrek

Tijdens de laatste week voor je vertrek kan je bij het opstellen van je weekmenu rekening houden met de overgebleven producten. Je zal versteld staan van welke lekkere gerechten je nog kan maken van restjes! Zo kan je heerlijke soep maken van verlepte groenten of compotes van fruit dat niet meer zo stevig is. Het volstaat om de slechte stukken van de groenten en fruit weg te snijden. Opgelet: fruit en groenten die veel water bevatten en beschimmeld zijn mogen niet meer worden opgegeten!

 

Tip 4 – vries levensmiddelen in

Veel levensmiddelen kan je makkelijk invriezen. Brood, vlees, vis,… en ook soep en compotes die geen plaats meer kregen op je weekmenu kunnen de diepvries in. Vergeet daarbij niet om een geschikte verpakking te gebruiken en de invriesdatum erop te schrijven.

Tip 5 – voedsel doneren in alle veiligheid

Als er toch eten overblijft denk dan eens aan je buren of familieleden of doneer het aan een liefdadigheidsinstelling. Je zal hen zeker een plezier doen! Doe het wel op een verantwoorde en veilige manier. Wanneer je eten schenkt, voorzie de bereide gerechten dan van een etiket met daarop:

  • De dag waarop het gerecht is klaargemaakt
  • De aanwezige allergenen
  • De ingrediënten die werden gebruikt

 

Tip 6 – Maak je koelkast schoon… en trek de stekker eruit 😉

Een propere koelkast voor je op vakantie vertrekt geeft rust in je hoofd. Maak hem volledig leeg en reinig hem zorgvuldig met een warm sopje.

Als je meer dan een week op vakantie gaat kan je gerust je koelkast uitschakelen. Laat zeker de deur open om een muffe geur te vermijden. ​
Je portemonnee zal je dankbaar zijn 😉

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FAVV

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant. Dit doen we tevens door middel van preventie en sensibilisering.