Voor het eerst in drie jaar geen illegaal gebruik van streptomycine bij Limburgse perentelers

In april heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) 18 perentelers in de provincie Limburg gecontroleerd tijdens de bloesemperiode. Via monsternames van de bloesems ​ werd onderzocht of het antibioticum ‘streptomycine’ werd gebruikt om bacterievuur te bestrijden. Voor het eerst in drie jaar zijn er geen sporen van streptomycine aangetroffen, wat op een positieve evolutie wijst.

Het antibioticum streptomycine werd gebruikt om bacterievuur in fruitbomen te bestrijden. Bacterievuur, veroorzaakt door de bacterie Erwinia amylovora, of perenvuur, is een besmettelijk plantenziekte die in heel Europa voorkomt en vooral peren- en appelbomen aantast. Besmette bomen sterven af waardoor er geen vruchten kunnen groeien en er dus heel wat economische schade is voor de fruitteler. Aangetaste bomen moeten vaak volledig verwijderd worden en er kunnen quarantainemaatregelen volgen voor telers.

Sinds 2004 is het in de hele Europese Unie verboden om Streptomycine te gebruiken als gewasbeschermingsmiddel. De beslissing kwam er omdat er resten van het antibioticum werden teruggevonden in levensmiddelen zoals honing , wat schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Bovendien kan het verkeerd of te vaak gebruik van antibiotica ervoor zorgen dat bacteriën er resistent voor worden. Op termijn kunnen zo bepaalde ziektes niet meer doeltreffend bestreden worden met antibiotica, wat een enorm risico is voor de volks- en dierengezondheid.

Ook in België werd streptomycine in het verleden aangetroffen op landbouwbedrijven in de strijd tegen bacterievuur. Sinds 2023 voert de Nationale Opsporingseenheid (NOE) van het FAVV daarom onderzoek naar het illegaal gebruik van streptomycine bij de perenteelt. In 2023 en 2024 werd het antibioticum teruggevonden in 6 van de 30 monsters van perenbloesems. Bij elke overtreding werd een proces verbaal opgemaakt en overgemaakt aan het parket.

"De resultaten van dit jaar zijn zeer bemoedigend. Voor het eerst in drie jaar is er geen illegaal gebruik van streptomycine vastgesteld bij Limburgse perentelers. Dit toont aan dat de sector zich steeds meer bewust wordt van de problematiek rond voedselveiligheid en de strijd tegen antibioticaresistentie. Eens te meer bewijst dit de positieve en tastbare impact van de acties van het FAVV", Hélène Bonte – woordvoerster FAVV

 

Over het FAVV

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waakt al 25 jaar over de hele voedselketen, van producent tot consument. Zo’n 1400 medewerkers staan in voor jaarlijks meer dan 107.000 controles bij voedingsbedrijven (landbouwbedrijven, fabrikanten, slachthuizen, winkels, horeca,…) en nemen en analyseren zo’n 67 000 stalen van producten binnen de voedselketen. Het Agentschap is daarnaast ook bevoegd voor de controles op dierengezondheid en plantengezondheid en speelt een belangrijke rol in de in- en uitvoer van voeding, dieren en planten van en naar andere landen.

Hélène Bonte

Woordvoerster, FAVV

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over FAVV

Onze opdracht is te waken over de veiligheid in de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel, ter bescherming van de gezondheid van mens, dier en plant. Dit doen we tevens door middel van preventie en sensibilisering.