WORLD BEE DAY: FAVV registreert 10 000 imkers in België !
Op zaterdag 20 mei - Wereldbijendag - geeft het FAVV graag enkele tips zodat jij mee kan helpen onze Belgische bijen gezond te houden!
Het kan niet vaak genoeg herhaald worden: onze bijen zijn in gevaar. Hun wintersterfte schommelt elk jaar. Na een lichte daling in het sterftecijfer in de periode 2020-2021 (17.76%) is het cijfer in de periode van 2021-2022 opnieuw gestegen naar 21.8%.
Het werk dat het FAVV samen met de imkers uitvoert om hun bijen gezond te houden, is dus belangrijker dan ooit!
Zo bezoeken medewerkers van het FAVV drie keer per jaar een selectie van Belgische imkers. Tijdens het eerste bezoek worden 6 gezonde kolonies geselecteerd en vervolgens gedurende een jaar opgevolgd. Tijdens de volgende bezoeken (in de zomer en het voorjaar) evalueert het FAVV het sterftecijfer van de bijen en voert het onderzoeken naar bepaalde ziektes die bijen bedreigen. In 2022 werden 194 bijenstanden opgevolgd in het kader van de bijensterfte.
Ook in 2022 bleef de varroamijt – een parasiet – de meest voorkomende doodsoorzaak voor bijen. Daarnaast werden in 2022 ook 4 haarden van Europese vuilbroed en 2 haarden van Amerikaanse vuilbroed vastgesteld. Wanneer deze laatste ziekten worden vastgesteld wordt de bijenkolonie vernietigd om verdere verspreiding naar andere kasten te voorkomen. De bijenkasten en ander contactmateriaal moeten ook grondig gedesinfecteerd worden. Het FAVV voorziet een vergoeding van 125 euro per vernietigde kolonie.
Naast de bezoeken aan de imkers waakt het FAVV ook over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door professionele gebruikers. Een verkeerd gebruik hiervan kan immers schadelijke gevolgen hebben voor onze bijen en een acute pesticidevergiftiging veroorzaken bij honingbijen. In 2022 onderzocht het FAVV 3 verdenkingen van sterfte door acute vergiftiging bij bijen. In geen enkel geval werd een toxische stof aangetroffen.
Ook goed nieuws ! Het aantal geregistreerde imkers in België blijft stijgen
Een eigen bijenkorf opzetten om de bijtjes te helpen beschermen en, als kers op de taart, genieten van wat homemade honing! Wie droomt er niet van? Toch is het niet zo eenvoudig. Een niet goed onderhouden bijenkorf kan een broeihaard zijn voor ziektes (als vuilbroed) of de varroamijt. Deze kan niet alleen schade brengen aan je eigen dieren maar ook aan nabijgelegen bijenkorven. Zich wagen aan bijenteelt vereist dus een goede opleiding tot imker.
Het FAVV verwelkomde 789 imkers in 2022, wat het aantal imkers – zowel professionelen als amateurs brengt op zo’n 10 000 in België.
Wist je dat zowel professionele als amateurimkers verplicht zijn om zich aan te melden bij het FAVV? De registratie is zeer belangrijk! Dankzij de inspecties van de bijenkorven en de samenwerking met de imkers, kan het FAVV uitbraken van ziektes opsporen en de andere bijenhouders in de buurt van de uitbraak rechtstreeks op de hoogte brengen. Bij twijfel over de aanwezigheid van ziektes in een bijenkorf, is het altijd aangeraden om een expert in bijengezondheid te raadplegen, zoals een dierenarts die gespecialiseerd is in de bijenteelt.
Tips om onze bijtjes te helpen!
Iedereen kan met enkele kleine inspanningen een grote BIJ-drage leveren aan het behoud van onze bijen.
- Kies voor een bloemenperk in plaats van een gemaaid gazon. Zo geef je de tuin niet alleen een natuurlijke charme, maar voor bijen levert dit een enorme bron aan voedsel. Zo draagt u bij tot een verhoogde biodiversiteit.
- Kies voor verschillende soorten struikachtige planten in uw tuin of op uw balkon, die bij voorkeur "honingdragend" zijn (dit zijn planten die grote hoeveelheden nectar en stuifmeel produceren). Kornoelje is een goed voorbeeld hiervan.
- Voorzie op enkele plaatsen water met kiezelstenen, zodat de bijen kunnen drinken zonder te verdrinken. Ook de vogels zullen hiervan kunnen meegenieten: twee vliegen in een klap!
Hélène Bonte